Οι αρνητικές επιπτώσεις στη γλωσσική ανάπτυξη του μωρού από τις ηλεκτρονικές οθόνες και ο σημαντικός


Αναμφισβήτητα ο τρόπος ζωής μας έχει αλλάξει.

Η ζωή μας έχει αποκτήσει πολύ γρήγορους και έντονους ρυθμούς. Ο πειρασμός να βασιστούμε στα τάμπλετ ή στα κινητά για να απασχολήσουν τα μωρά είναι τεράστιος. Δίνουμε στα μωρά τις οθόνες στο σπίτι για να μας αφήσουν να καθαρίσουμε, στο σουπερμάρκετ για να μας αφήσουν να ψωνίσουμε, στο εστιατόριο για να μας αφήσουν να φάμε και πάει λέγοντας . Χωρίς να το αντιληφθούμε όμως μαθαίνουμε στα μωρά πως ο μόνος τρόπος απασχόλησης και διασκέδασης είναι οι οθόνες.

Οι περισσότεροι γονείς λένε γιατί να μην δίνω στο μωρό το τάμπλετ αφού έχει τόσα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, έχει εκπαιδευτικά προγράμματα και μαθαίνει ένα σωρό πράγματα;

Όλες οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως όλη αυτή η έκθεση του μωρού κάτω των δυο ετών στις ηλεκτρονικές οθόνες έχει αρνητικές συνέπειες στη γενική και γλωσσική του ανάπτυξη.

Στη γλωσσική ανάπτυξη του μωρού συμβάλλει η κινητική, η γνωστική και η κοινωνική δεξιότητα.

Ο Piαjet υποστηρίζει ότι μέσω του παιχνιδιού το παιδί χτίζει τα πρώτα αναπτυξιακά του στάδια, την εμπιστοσύνη, την αυτονομία, την πρωτοβουλία και την αυτοπραγμάτωση.

Τα μωρά γεννιούνται με τη τάση της επιθυμίας να γνωρίσουν τον κόσμο, οπότε και έχουν κίνητρο να αλληλεπιδρούν με τους γύρω τους ανθρώπους και να δείχνουν ενδιαφέρον για τα αντικείμενα.

Γι αυτό λατρεύουν τα αστεία παιχνίδια όπως το κουκου- τσα.

Τους αρέσει να κρατάνε αντικείμενα της καθημερινότητας και του νοικοκυριού. Είναι αυτά που τα βοηθούν να έχουν φυσιολογική ανάπτυξη και κοινωνικές δεξιότητες.

Δίνοντας τους όμως τις ηλεκτρονικές οθόνες τότε απομονώνονται και δεν κάνουν τον κόπο να εμπλακούν σε αληθινό παιχνίδι, σε κάποιες περιπτώσεις παιδιών αποδείχθηκε πως δεν είχαν μάθει πώς να αλληλεπιδρούν.

Είναι πραγματικά λυπερό.

Κολλάνε στις οθόνες και χάνουν το ενδιαφέρον τους για το παιχνίδι και το διάβασμα παραμυθιού το οποίο είναι εξίσου σημαντικό στην γλωσσική ανάπτυξη του μωρού με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, να μην είναι σε θέση να θέλουν να αλληλεπιδρούν και να προσπαθούν να επικοινωνήσουν λεκτικά επίσης δεν αναπτύσσουν την δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη.

Επιπλέον είναι πλέον αναμφισβήτητη η σχέση μεταξύ της υπερβολικής έκθεσης στις ηλεκτρονικές οθόνες με τις Διαταραχές Προσοχής και συγκέντρωσης και τις Αναπτυξιακές διαταραχές για το λόγο ότι οι οθόνες περιορίζουν όλες τις άλλες σημαντικές δραστηριότητες για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η συμβουλή μου ως Λογοπαθολόγος και ως μητέρας είναι απλή και είναι η εξής:

Έμφαση στο θεμελιώδη ρόλο του παιχνιδιού για την ανάπτυξη του μωρού . Δώστε στο μωρό σας την ευκαιρία για πολλές ώρες παιχνιδιού και αλληλεπίδρασης. Καθίστε στο πάτωμα, παίξτε μαζί του και περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο την χρήση της ηλεκτρονικής οθόνης.

Ιφιγένεια Οικονομίδου

Λογοπαθολόγος MSc

Recent Posts
Archive

© 2019 by LCMC. 

Supported by Websmudge LTD