Ορόσημα σίτισης στην παιδική ηλικία. 0 – 36 μηνών. Ιφιγένεια Οικονομίδου Λογοπαθολόγος Msc

Είναι φυσιολογικό το αγοράκι μου που είναι 2 χρονών, ακόμη να τρώει μόνο πολτοποιημένες τροφές;

Γιατί του έρχεται αναγούλα κάθε φορά που βρίσκει στο πολτοποιημένο φαγητό του μικρά κομμάτια φαγητού;

Γιατί δεν μπορεί να καταπιεί και πνίγεται όταν του δίνω μικρά κομμάτια φρούτου;

Συνήθως οι δυσκολίες αυτές προκύπτουν κατά την μετάβαση του παιδιού από τον θηλασμό στήθους ή μπιμπερό στην εισαγωγή λιωμένων μαλακών τροφών καθώς και στο στάδιο που αρχίζει το παιδί να κατακτά την δεξιότητα της μάσησης στερεών τροφών.

Η λίστα που ακολουθεί εξηγεί ανάλογα με την κάθε χρονική περίοδο, από την γέννηση του παιδιού μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων, τις δεξιότητες φυσιολογικής στοματο-κινητικής ανάπτυξης και σίτισης.

Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας έχει μεγάλη χρονική απόκλιση στις ικανότητες σίτισης του μην διστάσετε να ζητήσετε την βοήθεια ενός εξειδικευμένου Λογοπαθολόγου στις διαταραχές σίτισης και κατάποσης.

0-3 μηνών

Στην ηλικία των 3 μηνών τα βρέφη τρέφονται αποκλειστικά με θηλασμό του στήθους ή του μπιμπερό. Σε αυτή την χρονική περίοδο κυριαρχούν τα αντανακλαστικά . Έχουν το αντανακλαστικό του συντονισμού θηλασμού –κατάποσης και όλη η στοματική δομή (γλώσσα, χείλη, υπερώα) ενεργούν σαν ένα. Έχουν επίσης το αντανακλαστικό του στιγμιαίου δαγκώματος.

Το αντανακλαστικό της εξεμέσεως- εμετού (gag reflex) βρίσκεται στο πρώτο ένα τρίτο μέρος της γλώσσας.

Προτείνεται η σίτιση του παιδιού να γίνεται με το παιδί ανασηκωμένο στις 45 – 90 μοίρες για αποφυγή ωτίτιδας.

Τί είναι το αντανακλαστικό της εξεμέσεως (gag reflex) ;Γνωστό σαν αναγούλιασμα.

Είναι το αντανακλαστικό το οποίο προστατεύει τα παιδιά από τον πνιγμό. Κατά το αντανακλαστικό της εξεμέσεως πραγματοποιείται μια σύσπαση στο πίσω μέρος του στοματοφάρυγγα όταν ένα αντικείμενο ή τροφή αγγίξει τη μαλακή υπερώα ή το πισινό μέρος της γλώσσας, την περιοχή γύρω από τις αμυγδαλές και τον στοματοφάρυγγα.

Το αντανακλαστικό αυτό βοηθά στο να αποτρέψει ξένα αντικείμενα ή τροφή να φράξουν τον στοματοφάρυγγα.

Σε κάποια παιδιά το αντανακλαστικό αυτό είναι πιο έντονο και κατά τα στάδια μετάβασης στη στερεά τροφή συνήθως παρατηρείται έντονο αναγούλιασμα.

4-6 μήνες

Στους 4-6 μήνες τα βρέφη αρχίζουν να ρουφάνε και όχι μόνο να θηλάζουν.

Αρχίζουν να αποκτούν την συνήθεια της συνεχόμενης κάθετης μάσησης μεταξύ του 5 ου και 6 ου μήνα.

Η διαδικασία του θηλασμού από το στήθος ή μπιμπερού μετατρέπεται από αυτοματοποιημένη σε πιο εκούσια.

Η γλώσσα κινείται μπρος πίσω στη θέα του κουταλιού και η ίδια κίνηση συμβαίνει κατά την κατάποση της τροφής.

Σε αυτή την περίοδο συνήθως αρχίζει η εισαγωγή στερεών λιωμένων μαλακών τροφών όπως ρυζάλευρο, μαλακά ή πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά.

6 -9 μήνες

Σε αυτή την χρονική περίοδο οι αντανακλαστικές κινήσεις συνεχίζουν μέχρις ότου να ολοκληρωθούν οι στοματικές κινητικές ικανότητες.

Η πλευρίωση της γλώσσας γίνεται πιο ελεγχόμενη και ενεργοποιείται η πλαγίωση της ( η γλώσσα κινείται δεξιά και αριστερά εντός της στοματικής κοιλότητας ) για να μετακινήσει τον βλωμό σε περίπτωση κινδύνου (πρόωρη κατάποση μη ελεγχόμενη με αποτέλεσμα πνιγμού).

Τα χείλη πρέπει να μπορούν να πιάσουν από το κουτάλι την τροφή.

Επίσης αρχίζει να παρατηρείται συνεχόμενη ρυθμική περιστρεφόμενη μάσηση.

Η γλώσσα μπορεί να μεταφέρει φαγητό από τη μέση του στόματος στην άκρη και το αντίθετο. Σε αυτό το στάδιο ακόμα συνεχίζεται να παρατηρείται προώθηση της γλώσσας για την διεκπεραίωση κατάποσης.

Το αντανακλαστικό της εξεμέσεως (gag reflex) μεταφέρεται στο τελευταίο τρίτο πισινό μέρος της γλώσσας για να επιτρέψει στα παιδιά να εξερευνήσουν την στερεά τροφή.

Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να δώσουμε μπισκοτάκια που υπάρχουν στο εμπόριο τα οποία λιώνουν με το σάλιο του παιδιού και μειώνουν το κίνδυνο για πνιγμό.

Κάποια παιδιά αυτής της ηλικίας είναι ικανά να ρουφούν από το καλαμάκι.

Χρήσιμη πληροφορία για την πόση από καλαμάκι.

Το ρούφηγμα από καλαμάκι βοηθά το παιδί στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων και λειτουργεί σαν πρόληψη της πλημμελής κατάποσης (δηλαδή προώθηση της γλώσσας ανάμεσα στα δόντια κατά την κατάποση η οποία δημιουργεί χασμοδοντία ή παραμόρφωση των οδοντικών δομών καθώς επίσης και δυσκολία στην κατάποση στερεών τροφών).

10-12 μηνών

Σε αυτή την ηλικία είναι πλέον ικανά να ρουφούν αντί να θηλάζουν, τα χείλη μπορούν να σφραγίζουν επαρκώς για την κατάποση υγρών, επίσης το επάνω χείλος μπορεί να κινηθεί προς τα μπροστά και κάθετα για να πιάνει το φαγητό από το κουτάλι.

Σημαντική είναι και η ικανότητα στον συγχρονισμό κατά την πόση.

Αυτή η περίοδος είναι η σημαντικότερη για την εισαγωγή στερεών τροφών. Η ρυθμική κυκλική μάσηση αρχίζει να εδραιώνεται και τα παιδιά είναι πλέον ικανά να ανέχονται αρκετές διαφορετικές υφές τροφής.

13-15 μηνών

Το παιδί αρχίζει να χρησιμοποιεί το μπροστινό μέρος της γλώσσας (μύτη της γλώσσας) και τις άκρες των πλευρών της γλώσσας για να μεταφέρει την τροφή στα πισινά δόντια (αν υπάρχουν) ή στα ούλη για μάσηση.

Η σιαγόνα αρχίζει να αποκτά σταθερότητα και επέρχεται ο διαχωρισμός των κινήσεων της σιαγόνας, των χειλιών και της γλώσσας.

Σε αυτό το στάδιο είναι ικανά να πίνουν από κανονικό ποτήρι με συνεχόμενη κατάποση , όπως επίσης και να τρώνε μικρά κομμάτια φαγητού από το καθημερινό μενού των ενηλίκων.

16-18 μηνών

Μειώνεται η προώθηση της γλώσσας για να ευκολυνθεί η κατάποση και υπάρχει πλέον καλύτερος έλεγχος στην πόση υγρών.

Τα παιδία τυπικής ανάπτυξης απολαμβάνουν σε αυτή την ηλικία τα οικογενειακά γεύματα.

19-24 μηνών

Χρησιμοποιούν την γλώσσα τους για να καθαρίσουν τα χείλη τους , μπορούν να ρουφάνε με αρκετή διάρκεια από το καλαμάκι , επίσης μπορούν να μασάνε με κλειστά χείλη καθώς και να μασάνε εντελώς καλά κρέας, η μάσηση έχει κυκλική κίνηση.

Η γλώσσα πλέον τραβιέται προς τα πίσω κατά την κατάποση στερεάς τροφής και υγρών.

25-36 μηνών

  • Φτάσαμε στην ηλικία την οποία το παιδί ανεβάζει την άκρη της γλώσσας προς τον ουρανίσκο για να διεκπεραιώσει κατάποση οπότε και θεωρείται φυσιολογική κατάποση και όχι πλημμελή κατάποση (δηλαδή την προώθηση της γλώσσας ανάμεσα στα δόντια κατά την κατάποση)

Μεταξύ των 25-36 μηνών το παιδί πλέον πρέπει να έχει εδραιώσει τον ενήλικο τρόπο κινητικών δεξιοτήτων για σίτιση.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΣΙΤΗΣΗ

Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τις εξής τροφές που μπορεί να προκαλέσουν στα παιδιά πνιγμό (chocking).

Hot dogs Παρόλο που μόνο 2,6% των περιστατικών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο είχαν ως αιτία πνιγμού τα hot dogs, οι ερευνητές τόνισαν ότι το τρόφιμο αυτό ανήκει σε μία διαφορετική και πιο επικίνδυνη κατηγορία. Το hot dog είναι τροφή που μπορεί να φράξει εντελώς τους αεραγωγούς του παιδιού, με αποτέλεσμα να προκληθεί ακόμα και θάνατος.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Μεγάλα κομμάτια κρέατος ή τυριού

Ολόκληρες ρόγες από σταφύλι

Σκληρές ή κολλώδεις καραμέλες

Ποπ-κορν

Μεγάλα κομμάτια ωμών λαχανικών Τσίχλες

Ιφιγένεια Οικονομίδου

Λογοπαθολόγος Msc

SPEECH AND FEEDING THERAPY CENTER

Recent Posts
Archive

© 2019 by LCMC. 

Supported by Websmudge LTD